De helende kracht van meditatie

Als we mediteren, zijn we in het moment. We focussen op een meditatie-object : de ademhaling, een voorwerp, een mantra of een variatie op deze thema´s, waardoor we ons niet gaan bezighouden met onze gedachten. Ze zijn er wel, maar we gaan er niet op in. Onze aandacht keert steeds terug naar het meditatie-object.

We zijn dus volledig in het Nu.

Dit stelt ons lichaam, en vooral ook onze hersenen in staat om te komen tot een diepe toestand van ontspanning. Tijdens het mediteren gaan we immers niet denken, oordelen, iets willen bereiken…

We ‘Zijn’ gewoon.

En dat is de reden waarom meditatie werkt. De voordelen zijn legio :

– je ervaart minder stress. Je lichaam en je geest kunnen ontspannen, waardoor ze de kans krijgen te herstellen. Door regelmatig te mediteren ga je meer ontspannen in het leven staan en beter met stress kunnen omgaan.

– je algemene gezondheid verbetert

– je energie en vitaliteit nemen toe

– je maag- en darmfunctie verbeteren

– je immuunsysteem wordt sterker

– je kan makkelijker in slaap geraken en je slaapt beter

– je concentratievermogen neemt toe

– angsten, onrust en stressgevoelens nemen af

– je algemeen gevoel van welzijn en geluk neemt toe

 

Meditatie bij ziekte

Onderzoek naar de invloed van meditatie maakt voortdurend duidelijk welke fantastische, helende effecten meditatie op lichaam en geest heeft.

Steeds meer hedendaagse onderzoekers zeggen dat mensen die regelmatig mediteren zich in de regel lichamelijk beter voelen en gezonder zijn. Ze zitten ‘lekker in hun vel’, zijn blij en tevreden met wie ze zijn, hebben meer zelfvertrouwen en een groter gevoel van eigenwaarde.

Meer nog : meditatie vergroot ons gevoel van welzijn, onze aandacht (mindfulness), ons mededogen, onze veerkracht en leert ons omgaan met onze emoties. Het vermindert depressiviteit, angsten en neuroses.

Het is daarvoor niet nodig om je halve leven te mediteren of een bepaalde religie of ideologie aan te hangen. Je kan er op elk moment in je leven mee starten en de vruchten ervan plukken.

Dit is zeker het geval bij ziekte. Meditatie kan een belangrijke hulp zijn in het genezingsproces. Als je regelmatig mediteert ga je beter in contact komen te staan met je eigen lichaam en emoties wat maakt dat je er meer voeling mee hebt, en dus ook meer controle.

Meditatie is een krachtig instrument om genezing en heling te bevorderen. Als je mediteert, zijn je lichaam en geest namelijk in een meditatieve rusttoestand waardoor je immuunsysteem de kans krijgt om optimaal te functioneren. Des te meer meditatieve ontspanningsmomenten je inbouwt voor jezelf, voor je lichaam en je geest, zoveel beter ga je het gevecht met de ziekte kunnen aangaan.

In het geval dat er geen kans bestaat op herstel, kan mediteren het acceptatieproces vergemakkelijken en rust en vrede brengen.

Neem contact op voor een online workshop of voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *