Eenzaamheid aanpakken: hoe doe je dat?

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of verlaten.  Geen prettig gevoel, maar het gaat meestal weer over. Sommige mensen vinden het prima om alleen te zijn. Iemand is eenzaam als hij het gemis aan relaties of contacten als negatief ervaart, of als hij geen verbondenheid voelt met de mensen rondom hem.

Als eenzaamheid een last wordt, is het tijd voor actie.

  1. Je zelfkennis en zelfbewustzijn vergroten.

Als er een probleem is in de omgang met anderen, zul je naar jezelf moeten kijken.  Het begint met bewustwording en kennis van wie je bent, van je eigen doen en laten, je eigen waarden.  Wat vind je leuk, waar ben je goed in, wat deed je als kind al graag.  En als je verbinding zoekt met mensen is het handig te zoeken onder mensen bij wie je je thuis voelt en die jou zien zitten.  Door zelfkennis leer je beter te mikken in plaats van met hagel te schieten op Jan en alleman.

De ander kun je niet veranderen. Je kunt wel leren hoe jouw gedrag van invloed is op hoe anderen op jou reageren.

  1. Je sociale vaardigheden bijschaven

Als je niet goed weet hoe een gesprek aan te knopen met onbekenden, of vriendschappen en relaties te onderhouden, geen nood, want je kan dit leren.  Een life coach kan je handvatten aanreiken om je meer op je gemak te voelen in sociale situaties.

  1. Werken aan je zelfvertrouwen

Misschien voel je je minderwaardig in gezelschap en houdt dat je tegen om een sociaal netwerk op te bouwen.  In dat geval is het belangrijk om te werken aan je zelfvertrouwen.  Je gaat je beter voelen in je vel en dat straal je uit, waardoor anderen zich automatisch meer aangetrokken gaan voelen tot jou.

  1. Uit je comfortzone treden

En dan is het tijd voor actie!  En daar is moed voor nodig.  Want het is natuurlijker veiliger en gemakkelijker om thuis in je zetel te blijven zitten en niets te ondernemen, maar daar ga je je niet minder eenzaam door voelen.  Dus trek je stoute schoenen aan en sluit je aan bij een groep met dezelfde interesses, bijvoorbeeld een wandelclub als je graag wandelt.  Nodig mensen uit bij je thuis.  Ga een cursus volgen, …. Kortom de mogelijkheden zijn legio.  Je moet ze gewoon willen zien en uit je comfortzone treden.

Weet je niet goed hoe aan dit proces te beginnen?  Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.  Je staat er niet alleen voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *